Djurförsök

Den tolfte februari 2016 trillade den här kommentaren in:

Hej! Jag har faktiskt en fråga… Hur ställer du dig till det här med att mac/loreal och alla de nu är, säljs i Kina där det tvunget måste testas på djur? Jag använder själv produkter från dessa märken, så ställer bara frågan för nyfikenhets skull. Vet själv inte riktigt hur man ska tänka, då det egentligen känns helt oförsvarbart att köpa en produkt –> stötta ett företag som väljer att sälja i Kina, när det finns så många märken som inte gör det. Nu är det sent så vet inte riktigt hur jag ska formulera mig, men hoppas du förstår frågan 🙂 tack än en gång för ditt superbra jobb med bloggen! Helt klart en av de bästa.

Det här är faktiskt ett ämne jag tänkt skriva om länge, särskilt sedan Daisy Beauty Expo 2016 då L’Oréals föreläsning handlade om just djurförsök och socialt ansvar!

 

Foto: Dyrevernalliansen[Bildkälla]

EU och djurförsök

Som de flesta har koll på är det sedan 2013 förbjudet att utföra djurförsök på nya kosmetikaprodukter och -ingredienser som ska säljas i EU – produkter/ingredienser som redan har blivit testade får fortsätta att säljas och användas. Förbudet undantas när en provar om ämnena kan vara riskfyllda för människor som arbetar med dem (ex. frisörer), men inte om de är riskfylla för de som bär dem (dvs konsumenter). Djurförsök får även användas som en sista utväg när en ska testa ett ämnes påverkan på miljön. Det gör att det förekommer fler djurtester inom kosmetikbranschen i EU än vad många kanske tror. [1]

 

Kina och djurförsök

Produkter tillverkade i Kina

Den 30 juni 2014 beslutades det om att djurtester inom kosmetikbranschen inte är helt obligatoriska i Kina. [2] Produkter som är tillverkade i Kina, men inte sålda där, behöver inte bli djurtestade. Produkter som både tillverkas och säljs i Kina måste djurtestas. Detta gäller både “vanlig kosmetika” (som makeup, parfym, nagelprodukter, osv) och “funktionskosmetika” (solskydd, deodoranter, hårfärg, osv). [3]

 

Produkter tillverkade utanför Kina

Produkter som inte tillverkas i Kina, men säljs i fysiska butiker där, måste djurtestas enligt lag. Detta gäller inte produkter som säljs i Hong Kong, eller om de säljs i webbshopar som skeppar till Kina. [4]

 

I vissa fall är det alltså inte lagkrav på djurtester i Kina – men det är viktigt att komma ihåg att det inte heller är förbjudet. Det är upp till varje företag att välja om de vill djurtesta eller inte när det inte obligatoriskt! [5]

 

Guide to Understanding China's Animal Testing Laws 2016[Bildkälla]

 

L’Oréal och djurförsök

L’Oréal följer givetvis EUs lagstiftning och testar därför varken produkter eller ingredienser på djur – och har dessutom använt sig av alternativa metoder sedan 1989; bland annat EPI-skin, konstgjord hud, och “förutseende metoder” som kan förutspå hälsoskador. [6]

Under föreläsningen påpekade L’Oréal att tillsynsmyndigheten i Kina testar all kosmetika som säljs – med hjälp av illustrationen ovan kan vi bena ut att det alltså endast gäller de produkter som säljs på fastlandet i Kina.
För att minska antalet djurförsök utbildar L’Oréal kinesiska myndigheter om alternativa metoder och har byggt center för EPI-skin (och anpassat den efter asiatisk hud!). [7]

 

Maria Mossenberg som är kommunikationschef på L’Oréal var den som höll i föreläsningen, och hon sammanfattade L’Oréals agerande med att de “bidrar till att eliminera djurförsök” och hon tror att Kina “kommer validera våra alternativa metoder”. L’Oréal Paris, det vill säga huvudbolaget, tror att de alternativa metoderna kommer att ersätta djurförsöken inom fem år. [8]

 

loreal-brow-artist-sculpt

 

Bex Beauty och djurförsök

Jag använder medvetet produkter från L’Oréal och alla de företag som står under dem, och jag lyfter aktivt fram produkterna här i bloggen, vilket innebär att jag marknadsför produkter som kan ha djurtestats – antingen för att de kan vara skadliga för de som använder dem professionellt, ex. frisörer, eller i Kina om produkten säljs där. Jag har funderat mycket kring detta, och särskilt sedan jag blivit vegetarian. Jag äter inga animaliska produkter, men använder och marknadsför produkter som kan ha bidragit till utnyttjande av djur. Hur går det ihop?

Ska sanningen fram vet jag inte riktigt det själv. Jag har funderat, reflekterat och resonerat men inte kommit på något argument som faktiskt håller. Är det för att jag är vegetarian främst av miljöskäl, och inte etiska anledningar? Är det för att just de produkter som jag använder och lyfter fram inte är djurtestade, eftersom att jag befinner mig i EU?

 

L'Oréal la vie en rose

 

Antagligen är jag bara lat. Tyvärr. Flera av mina favoritprodukter kommer från märken som är etablerade på den kinesiska marknaden (och producerar sina varor där), och hade jag bara skrivit om märken som inte djurtestas någonstans alls i världen hade min blogg inte kunnat ha samma uppdateringsfrekvens. Inga produkter från exempelvis (det finns fler!) Benefit, Dove, got2b, Garnier, L’Oréal, Mac, Max Factor, Maybelline, Neutrogena, Origins, Redken, Revlon, Schwarzkopf, Sephora Cosmetics, Stila eller Yves Rocher skulle synas här – vilket skulle begränsa mina möjligheter att uppdatera så gott som varje dag något oerhört. Istället väljer jag att påpeka när ett märke inte är djurtestat för att uppmärksamma dig om det.

Är det oetiskt och girigt att sätta min bloggs uppdateringsfrekvens framför att ta avstånd helt från dessa märken? Ja. Men det är så jag resonerar, och det är så jag känner just nu.

 

Hur tänker du kring allt det här? Posta gärna dina tankar i kommentarsfältet!

 

Källförteckning

[1] http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/djurtestat-fordjupat

[2] http://www.hsi.org/news/press_releases/2014/06/china-implements-rule-change-063014.html

[3] http://elephant-room.org/understanding-china-animal-testing-laws/

[4] Ibid

[5] Ibid

[6] L’Oréals föreläsning på Daisy Beauty Expo 2016.

[7] Ibid

[8] Ibid

10 reaktioner på ”Djurförsök

 1. Gillar ditt välgrnomtänkta och ärliga svar. Försöker själv att bara använda cruelty free produkter, men tror att ju mer det skrivs om det här och ju mer konsumenterna visar intresse och ställer frågor kommer påskynda att även loreal och andra märken blir helt cruelty free och att Kina ändrar inställning!

  1. Ja, det är lite så jag också resonerar! Och slutar en bara köpa deras produkter är det ju kanske inte tydligt att det är just för djurförsöken på andra sidan jorden – det skulle ju lika gärna kunna handla om kvalitet, pris, förpackningsdesign, färgutbud … vad som helst! Där är det ju tydligare om en slutar äta/använda animalier; det finns liksom inte konkurrenter på samma sätt, eller anledningar till att inte äta djurprodukter (kort sagt är det ju att antingen är det dåligt för miljön, för djuren och/eller inte gott). Om du hänger med i min jämförelse?

 2. Jag tänker såhär: jag köper endast cruelty free produkter till mig själv, men jag tar emot pressprover som inte är cruelty free. Jag ser det som så att på min blogg vill jag informera om alla märken och produkter och jag märker ut huruvida de är djurtestade eller inte. Jag tycker att det är läsaren som får bestämma om de bryr sig eller ej, men jag vill informera om hur läget ligger till. Det är många som tror att märken som djurtestar är cruelty free, och där vill jag vara en källa för korrekt information. Företagen som skickar till mig får vara beredda på att jag kommer skriva hur de ställer sig med djurtest och ingredienser. Kan de inte stå för vad de gör behöver de inte skicka till mig och de bör inte heller sälja i Kina om de inte vill bli stämplade som ett företag som djurtestar.
  Men som sagt, jag köper aldrig medvetet djurtestade produkter till mig själv eller mitt jobbkit.

 3. Alltså du är såååååå duktig Rebecka! SÅ himla bra skrivet verkligen, och jag älskar att du inte bara hittar på och tar fakta från intet, utan att du har med källor och argument. Bra skrivet!! Kraaaam på dig

 4. Men alltså åh <3 det här var precis varför jag frågade just dig. För jag förstod att du skulle ge ett bra och ärligt svar som både var genomtänkt, personligt och innehöll en massa fakta. Inte bara en massa försök att snacka sig runt ämnet med "loreal säger ditten och datten och gör si och så". Jag håller nog med dig till 100%. Jag är också för lat och har också mina absoluta favoritprodukter hos "fel" märken. Det ligger nog mycket i det du skriver om att vi vet att just VÅRA produkter inte testats på djur.
  Tack för ditt ärliga svar, och att du la ner såhär mycket tid och noggrannhet på att svara på min fråga. Du verkar så himla klok på så många sätt.
  Allt gott!

 5. Tycker Loreal borde sluta att sälja sina produkter direkt i Kina så slipper djur lida. Dom kan lika bra sälja sina produkter genom internet och då behöver inga djur lida för att dom vill tjäna pengar. Sedan som vegetarian mellan så skäms jag åt dina vägar att du som aktivt vet om djurs lidande bidrar till djurs lidande.

  1. Hej Susanne! Jag tycker att det är jättekul och bra att du är intresserad av djurfrågor – det är jag också! Därför började jag äta helvegetarisk kost i januari förra året, började lyfta fram cf/veganska produkter förra sommaren och numera utesluta djurtestade produkter helt. Jag vet inte hur du hittat till min blogg, men det kan vara bra att kika bland lite nyare inlägg för att veta var jag står nu (och inte i februari 2016). Ha en fin dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.