Reseguide: Auckland, Nya Zeeland

På andra sidan jorden finns en vacker storstad med 1,4 miljoner invånare: Auckland. Som huvudstad för Nya Zeeland bjuder Auckland på allt från moderna höghus till viktorianska byar och underbara matupplevelser. Häng med!

 

skyline

 

 

Temperatur och väder

Tänk på att det södra halvklotet har omvända årstider: när Sverige går på sommarlov, blir vädret på Nya Zeeland kyligt eftersom att vintern sätter in. När jag var där i mitten på juli låg temperaturen på mellan 13° och 16° C, och vädret var blåsigt med en del moln på himlen. Packa långbyxor, varma tröjor och en regnjacka!

 

Shopping

Valuta: dollar (1 NZD = knappt 6 kr)

Kläder och inredning

Det är på den stora huvudgatan <em>Queen Street </em>de allra flesta shoppingfynd görs. Här finns allt från lyxiga butiker med kändisnamn som <strong>Louis Vuitton </strong>och <strong>Chanel</strong>, till små japanska butiker med småpryttlar för några få dollar. Håll utkik efter den söta, hipsterdoftande butiken <strong>Typo </strong>som bjuder på fyndiga och prisvärda inredningsdetaljer!<br /> Priserna på kläder och inredning rent allmänt är lägre än i Sverige, men inte chocklåga. Under säsongsreorna har flera butiker kampanjer som ”nothing under 15.99/17.99/24.99” vilket innebär att du kan fynda snygga plagg för under 100 eller 150 kronor!

 

talk qwerty to meAnteckningsbok från Typo

Skönhet

Skönhetsbehandlingar är populära, och det är inte svårt att hitta massage- eller vaxningssalonger, frisörer eller kosmetologer runt om i staden. Å andra sidan är deras sminkutbud inte särskilt brett: Maybelline, L’Oréal, Revlon och Covergirl är klart dominerande, även om deras hyllor är små och inte särskilt uppdaterade. Letar en lite går det att hitta produkter från Rimmel och Australis.

 

Mat

Maten i Auckland är relativt billig: en lunchmeny på McDonald’s kostar mellan sex och tolv dollar, och på en vanlig restaurang mellan tio och tjugo dollar.

 

shaky isles varm choklad

Folket

Människorna i Auckland är trevliga när du handlar i butiker, går på restaurang eller frågar efter vägen – men i övrigt är det som i Norden. Förvänta dig inte att en håller upp dörren för de som går bakom en, det är inte säkert att du får ett ”ursäkta” av de som stöter in i dig på gatan och du kommer definitivt inte att mötas av några leenden från främlingar du möter i stan.
Har en bott i Sverige i hela sitt liv känns det inte särskilt konstigt eller känslokallt – men jag kan tänka mig att någon från exempelvis USA (där alla verkligen är otroligt öppna, artiga och trevliga) skulle kunna få en smärre chock!

 

Turistattraktioner

Queen Street
Missa inte Queen Street (vilket i och för sig är ganska svårt att göra, med tanke på hur centralt belägen gatan är) och shoppingen! Det är en fin upplevelse att strosa runt bland de små butikerna med annorlunda märken att titta runt bland. Vill en ha mer välkända butiker, finns det som sagt både lyxbutiker och Topshop.

Fullers båtresor
Fullers heter företaget som erbjuder en rad olika båtturer kring Auckland. Vi tog två olika turer: en tio minuters-färja till den viktorianska staden Devonport, och en så kallad Harbor Cruise; en sightseeingtur på runt en och en halv timme som tar en runt de olika öarna kring Auckland, pekar ut vulkaner, visar upp Auckland Bridge och ger fantastiska fotovinklar för huvudstadens vackra skyline.

fullers cruise biljett

 

Auckland Zoo
Är det vackert väder kan jag inget annat än att rekommendera en tur till Auckland Zoo. Den stora ytan ger plats för bland annat papegojor, spindlar, elefanter, grisar, tigrar, wallabys och inte minst Nya Zeelands välkända djur: kiwifågeln. Inhägnaderna är bra utformade för att en ska kunna ta riktigt fina bilder, så glöm inte att ladda kameran och tömma minneskorten!

 

tasmansk djävulgiraffer

 

Tips

– Tänk på att Nya Zeeland har vänstertrafik: bilar och bussar kommer alltså körande från ”fel” håll, så det gäller att se efter en extra gång innan du går över gatan! Vänsterregeln gäller även i trappor och på gator.

– På tal om att gå över gatan – har du någonsin önskat att du hade kunnat korsa en gata tvärs över, istället för att behöva använda dig av två övergångsställen? Auckland har löst ilands-problemet genom att på de allra flesta gatukorsningar ge alla fotgängare grönt (och alla fordon rött) ljus samtidigt, vilket innebär att du kan korsa vägen precis hur du vill! 

– Om du pluggar, så ta med ditt Mecenat- eller Studentkort på semestern! Studenter erbjuds nämligen ofta rabatt på entréer och biljetter för olika evenemang, precis som seniorer (65+).

– Förbered dig på en internetdetox! Wifi känns inte alls lika vanligt som i andra storstäder, och finns det kostnadsfritt på restauranger eller hotell är tillgången ofta begränsad till exempelvis en halvtimme. Alltså: fatta dig kort, eller förbered dig på att betala för att uppdatera dina sociala medier.

 

Har du besökt Auckland, eller Nya Zeeland, någon gång?

 

1 reaktion på ”Reseguide: Auckland, Nya Zeeland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.